Новини / Дмитрівська батьківська субота 2022: як вшанувати померлих і що не можна робити / Дмитрівська батьківська субота 2022: як вшанувати померлих і що не можна робити

Дмитрівська батьківська субота 2022: як вшанувати померлих і що не можна робити

04.11.2022

Дмитрівська батьківська субота - особлива дата, коли віруючі можуть вшанувати пам'ять померлих рідних.

У православ'ї встановлені спеціальні дні, коли віруючі можуть вшанувати пам'ять загиблих близьких, помолитися за упокій їх душі в церкві і відвідати могилу. Це поминальні батьківські суботи. Всього в році 8 таких дат.

Напередодні дня пам'яті святого Дмитра Солунського відзначається Дмитрівська батьківська субота. Це останній поминальний день у році.

Коли буде Дмитрівська батьківська субота у 2022 році

Дмитрівська поминальна субота відзначається в найближчу суботу до дня святого Дмитра 8 листопада. Цього року поминальна субота випадає на 5 листопада.

Дмитрівська батьківська субота-історія дня

Є кілька версій походження Дмитрівської суботи. За однією версією, звичай поминати воїнів з'явився після Куликової битви, а з часом поширився не тільки на військових, а й на всіх віруючих. За іншою теорією, традиція поминати предків наприкінці осені здавна існувала в українців і сама закріпилася в церковному календарі.

Звичаї на Дмитрівську суботу

У цей день в храмах проводиться богослужіння за упокій душі всіх покійних. У цей день можна відвідати церкву і поставити свічки за всіх померлих близьких, а також замовити окремий молебень для них. Також можна передати батюшці записку з ім'ям померлого, щоб священик згадав людину в молитві.

Якщо немає можливості відвідати церкву, можна помолитися за покійних вдома. Часто рідні померлого збираються за одним столом і разом згадують загиблого. На стіл ставлять кутю, млинці та пироги, а також улюблені страви померлих.

Припустимо відвідати кладовище і прибрати могилу померлого на Дмитрівську поминальну суботу. При цьому на кладовищі потрібно вести себе пристойно і скромно.

Що не можна робити в Дмитрівську суботу

  • Якщо поминаєте рідного на кладовищі, то категорично заборонено випивати алкоголь, влаштовувати застілля і веселитися біля могили. Це вважається великим гріхом.
  • На могилі не варто залишати їжу, алкоголь, цукерки та інші предмети. Це не християнський, а язичницький звичай.
  • Якщо поминаєте близького вдома, то не варто робити це в брудній і неприбраної квартирі.
  • У цей день можна жертвувати в храм пісні продукти, але не можна віддавати для пожертвування м'ясо і алкоголь.

Джерело:  https://www.unian.ua/lite/holidays/dmitrievskaya-pominalnaya-subbota-2022-data-chto-nelzya-delat-12031188.html

Додати коментар